Βιογραφικό

Η χορωδία «ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» από την ιδρύσή της, το έτος 1979, είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα των πολιτιστικών φορέων της Τρίπολης, συμμέτοντας ενεργά σε όλες τις πολιτισμικές και θρησκευτικές δραστηριότητες του Δήμου Τρίπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και διαφόρων άλλων Αρκαδικών (και όχι μόνο) συλλόγων και ιδρυμάτων. Διατηρεί μικτό, εκκλησιαστικό και παιδικό τμήμα. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του σωματείου είναι ο σπουδαίος μαέστρος και ιδρυτικό μέλος του «ΟΡΦΕΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ», κ. Βασίλης Τζαβάρας (δ/ντης Εκκλησιαστικού τμήματος), ο οποίος προσφέρει τις γνώσεις του και το μεράκι του, από την ίδρυση του σωματείου μέχρι σήμερα. Το μικτό τμήμα διευθύνει η Μο Χριστίνα Αθανασοπούλου και το παιδικό τμήμα η μουσικός κα. Χαρά Πίσχου. Στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χορωδία ανήκει και ο μουσικός κ. Τάσος Ψάρος, που κατά καιρούς αναλαμβάνει τα ορχηστρικά τμήματα μας και επιμελείται χορωδιακές προσαρμογές έργων. Όλοι οι διευθυντές των τμημάτων της Χορωδίας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Στην πολύχρονη καλλιτεχνική του πορεία, ο «ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» έχει να επιδείξει πλούσια και συνεχή καλλιτεχνική δραστηριότητα, συμμετέχοντας περί των 700 μουσικών εκδηλώσεων – φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διοργανώντας στην πόλη μας χορωδιακά φεστιβάλ/συναντήσεις μικτών, νεανικών και παιδικών χορωδιών, ετήσια μουσική εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής (21η Ιουνίου) και μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία. Όλα αυτά τα χρόνια στις κορυφαίες καλλιτεχνικές στιγμές του σωματείου καταγράφονται 1) η απόδοση του έργου «Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία», του Δημήτρη Παπαποστόλου (1988), 2) η εμφάνιση στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού (1998) για την προβολή του Αρκαδικού Ιδεώδους, 3) η απόδοση του εκκλησιαστικού συμφωνικού έργου Stabat Mater του G. B. Pergolesi (μουσική δ/νση: Γ. Αραβίδης, 2009), 4) η 1η θέση της παιδικής χορωδίας (Α’ Βραβείο) στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών της Χορωδίας & Ορχήστρας Νέων (2011), 5) η θεματικής εκδήλωσης με τίτλο «Μελωδίες Ποιητών» (μουσική δ/νση: Μ. Λεγάκης, 2011, παραγωγή EΡΤ), 6) η πρώτη εκτέλεση του έργου «Ελληνικό Μοιρολόι» του μουσικοσυνθέτη κ. Νίκου Τάτση (2013), 7) η απόδοση του συμφωνικού έργου Requiem, του W. A. Mozart (μουσική δ/νση: Θ. Λεμπέσης, 2015-2016), 8) η συμμετοχή στο έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γ. Μαρκόπουλου (μουσική δ/νση: Γ. Μαρκόπουλος, 2015-2016), 9) η συμμετοχή στο έργο «Η λειτουργία του Ορφέα» του Γ. Μαρκόπουλου κατά την αφή της ολυμπιακής φλόγα (μουσική δ/νση: Γ. Μαρκόπουλος, 2016), 10) η απόδοση του έργου των Διονυσίου Σολωμού και Νικόλαου Μάτζαρου «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» (μουσική δ/νση: Θ. Λεμπέσης, 2016) και 11) η συμμετοχή (μαζί με 10 ελληνικές χορωδίες) στο μουσικό αφιέρωμα «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΗ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (μουσική δ/νση: Π. Μπαρμπάτης, 2017)

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες μουσικούς όπως οι κκ Γιάννης Μαρκόπουλος, Δημήτρης Παπαποστόλου, Ματθαίος Λεγάκης, Γιώργος Αραβίδης, Νίκος Τάτσης, Αντρέας Πυλαρινός, Θεόδωρος Λεμπέσης, Παναγής Μπαρμπάτης, Ιωάννης Μεταλλινός, Απόλλωνας Κουσκουμβετάκης, με αρκετούς καλλιτέχνες από την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και με ορχήστρες όπως η «Παλίντονος Αρμονίας», η NuovArte και η Sinfonietta Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε εκπομπές εκπαιδευτικού περιεχομένου (ΕΡΤ, Ολλανδική τηλεόραση)  και στα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ Μίκης Θεοδωράκης – Το Χρώμα Της Ελευθερίας (του Γιάννη Κατωμερή, 6 επεισόδια) και Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Μίκης Θεοδωράκης

Είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος, της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και του Διεθνούς Δικτύου ΑΡΚΑΔΙΑ, με αποστολή τη μελέτη και την αξιοποίηση του παγκόσμιου Αρκαδικού κεκτημένου.