Βιογραφικό

Η χορωδία «ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» από την ιδρύσή της, το έτος 1979, είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα των πολιτιστικών φορέων της Τρίπολης, συμμέτοντας ενεργά σε όλες τις πολιτισμικές και θρησκευτικές δραστηριότητες του Δήμου Τρίπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και διαφόρων άλλων Αρκαδικών (και όχι μόνο) συλλόγων και ιδρυμάτων. Διατηρεί μικτό, εκκλησιαστικό και παιδικό τμήμα. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του σωματείου είναι ο σπουδαίος μαέστρος και ιδρυτικό μέλος του «ΟΡΦΕΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ», κ. Βασίλης Τζαβάρας (δ/ντης Εκκλησιαστικού τμήματος), ο οποίος προσφέρει τις γνώσεις του και το μεράκι του, από την ίδρυση του σωματείου μέχρι σήμερα. Το μικτό τμήμα διευθύνει η Μο Χριστίνα Αθανασοπούλου και το παιδικό τμήμα η κα. Γιέλενα Γιοβάνοβιτς Μπακοπούλου. Στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χορωδία ανήκει και ο μουσικός κ. Τάσος Ψάρος, που κατά καιρούς αναλαμβάνει τα ορχηστρικά τμήματα μας και επιμελείται χορωδιακές προσαρμογές έργων. Όλοι οι διευθυντές των τμημάτων της Χορωδίας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Στην πολύχρονη καλλιτεχνική του πορεία, ο «ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» έχει να επιδείξει πλούσια και συνεχή καλλιτεχνική δραστηριότητα, συμμετέχοντας περί των 700 μουσικών εκδηλώσεων – φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διοργανώντας στην πόλη μας χορωδιακά φεστιβάλ/συναντήσεις μικτών, νεανικών και παιδικών χορωδιών, ετήσια μουσική εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής (21η Ιουνίου) και μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία.

Στην καλλιτεχνική του πορεία, ο «ΟΡΦΕΑΣ» έχει να επιδείξει πλούσια και συνεχή καλλιτεχνική δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε περισσότερες από 700 μουσικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις κορυφαίες καλλιτεχνικές στιγμές του σωματείου καταγράφονται οι συμμετοχές στα:

 • «Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία», του Δημήτρη Παπαποστόλου (1988)
 • Τροπάριο Της Κασσιανής, του Θεμιστοκλή Πολυκράτη στην ΕΡΤ (1990)
 • Δρώμενα για την προβολή του Αρκαδικού Ιδεώδους στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού (1998)
 • Εκκλησιαστικό Συμφωνικό Έργο «Stabat Mater» του G.B.Pergolesi (μουσική δ/νση: Γιώργος Αραβίδης, 2009)
 • «Μελωδίες Ποιητών» (μουσική δ/νση: Ματθαίος Λεγάκης, (2011, παραγωγή EΡΤ)
 • «Ελληνικό Μοιρολόι» του μουσικοσυνθέτη Νίκου Τάτση (2013)
 • Ερμηνεία του συμφωνικού έργου Requiem, του W.A. Mozart (μουσική δ/νση: Θ. Λεμπέσης, 2015 & 2016)
 • «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου (μουσική δ/νση : Γ. Μαρκόπουλος 2015 & 2016)
 • «Η Λειτουργία του Ορφέα» του Γιάννη Μαρκόπουλου στις εκδηλώσεις 2016 για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας (μουσική δ/νση: Γ. Μαρκόπουλος)
 • Ερμηνεία του συμφωνικού έργου Messiah, του George Frideric Handel (μουσική δ/νση: Αναστάσιος Συμεωνίδης, 2017)
 • Ερμηνεία του Λαϊκού Ορατορίου Άξιον Εστί, του Μίκης Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη (μουσική δ/νση: Θεόδωρος Λεμπέσης, 2017
 • Με τον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη έχει ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και με ξεχωριστές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.
 • Έχουν αποδοθεί έργα σύγχρονων Ελλήνων Συνθετών με χαρακτηριστικότερα τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Άλκη Μπαλτά,
 • Στο Χριστό στο Κάστρο του Νίκου Αστρινίδη
 • Et in Arcadia Ego του Ευάγγελου Σταυρόπουλου.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες, μουσουργούς και μαέστρους, μεταξύ των οποίων οι κκ Γιάννης Μαρκόπουλος, Δημήτρης Παπαποστόλου, Ματθαίος Λεγάκης, Γιώργος Αραβίδης, Νίκος Τάτσης, Αντρέας Πυλαρινός, Θεόδωρος Λεμπέσης, Παναγής Μπαρμπάτης, Ιωάννης Μεταλλινός, και με καλλιτέχνες από την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και με ορχήστρες όπως η «Παλίντονος Αρμονία», η NuovArte και η Sinfonietta Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε εκπομπές εκπαιδευτικού περιεχομένου (ΕΡΤ, Ολλανδική τηλεόραση)  και στα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ Μίκης Θεοδωράκης – Το Χρώμα Της Ελευθερίας (του Γιάννη Κατωμερή, 6 επεισόδια) και Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Μίκης Θεοδωράκης

Είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος, της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και του Διεθνούς Δικτύου ΑΡΚΑΔΙΑ, με αποστολή τη μελέτη και την αξιοποίηση του παγκόσμιου Αρκαδικού κεκτημένου.