Βασίλης Τζαβάρας

VasTsavaras

O κ. Βασίλης Τζαβάρας, γεννήθηκε στην Τρίπολη. Τελείωσε τις μουσικές του σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο, ανώτερα θεωρητικά και Μονωδία.

Σε ηλικία 16 ετών, ιδρύει την πρώτη εκκλησιαστική χορωδία στον Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως στην Τρίπολης, ενώ συγχρόνως είναιμέλος της πρώτης ανδρικής χορωδίας του «ΟΡΦΕΑ», υπό την διεύθυνση του σπουδαίου μαέστρου Φώτη Τσαντήλα και κατά διαστήματα, υπό τη διεύθυνση του επίσης ισάξιου μαέστρουΝικηφόρου Κανελλόπουλου, από τους οποίους διδάχτηκε πάρα πολλά. Το 1961, ιδρύει τη δεύτερη εκκλησιαστική ανδρική χορωδία, αποτελούμενη από 35 μέλη, στον Ι. Ν. της Αγίας Βαρβάρας Τρίπολης, ορισμένα μέλη της οποίας αποτελούν και σήμερα τη βάση των χορωδιών της Τρίπολης.

Το 1979, υπήρξε το κορυφαίο ιδρυτικό στέλεχος της σημερινής χορωδίας του «ΟΡΦΕΑ» Τρίπολης, έχοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του σωματείου και τη διεύθυνση της Μικτής και της Εκκλησιαστικής Χορωδίας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Τριάντα χρόνια έχει προσφέρει αφιλοκερδώς τις γνώσεις του και το μεράκι του και έχει επισκεφθεί με τον «ΟΡΦΕΑ» όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού (Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ιταλία, Σικελία, Γαλλία, Κωνσταντινούπολη).

Από το 1970 έως το 2006 ήταν διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου(Παράρτημα Τρίπολης).

To 2007 τιμήθηκε από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδος (Ε.Χ.Ε.) με την ανώτερη τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο πολυφωνικό τραγούδι.